Svimmelhet

Svimmelhet er et relativt vanlig symptom som kan stamme fra flere ulike årsaker. Svimmelheten kan opptre akutt, være episodisk eller langvarig/kronisk.
Svimmelheten kan oppleves på mange forskjellige måter.

Noen opplever en gyngende følelse, en følelse av letthet i hode eller svimmelheten kan oppleves som at det snurrer eller at omgivelsene snurrer (vertigo) og er ofte et tegn på at balansesystemet ikke fungerer optimalt.

Våre fysioterapeut Wictor Borgström har god kompetanse på både akutte og langvarige svimmelhetsproblemer og kan hjelpe deg å bli bedre gjennom effektive behandlingstiltak. Du trenger ikke henvisning, og kan få time på kort tid.

Hopp rett til:

Første time

Ved nyoppstått eller langvarig svimmelhet er det viktig å avdekke årsaken til symptomene. I de aller fleste tilfeller er svimmelhet ikke et tegn på alvorlig årsak og kan ofte behandles effektivt. I noen tilfeller er det viktig å henvise pasienten videre til andre undersøkelser. 

Undersøkelse av svimmelhet omhandler en grundig samtale rundt problemet ditt og det utføres en del tester, blant annet nevrologiske tester, spesifikke tester for det indre øre, tester for øyemotorikk samt balansetester og ved indikasjon lages et behandlingsløp for å behandle årsaken til svimmelheten. 

 

Krystallsyke

Krystallsyke er den vanligste sykdommen som rammer balanseorganet i det indre øre og gir svimmelhetsanfall. Det er en ufarlig, men veldig ubehagelig tilstand. Sykdommen karakteriseres ved at bestemte hodebevegelser fremprovoserer en kortvarig karuselllignende (vertigo) svimmelhet som roer seg innen et minutts tid. Kalkkrystallene som har gitt sykdommen navnet befinner seg egentlig i en annen plass i det indre øret, men har ved krystallsyke kommet seg inn i en av de tre buegangene i labyrinten. Dette medfører et feilsignal fra balanseorganet i øret inn til hjernen og det er dette som er årsaken til den akutte svimmelheten. 

Krystallsyke oppstår ofte akutt, kanskje om morgenen når man snur seg i sengen eller ved andre vanlige hendelser i hverdagen. Det er noe vanligere hos kvinner og et hodetraume gir økt risiko for krystallsyke. Svimmelhetsanfallene blir som tidligere nevnt trigget av hodebevegelser, gjerne når man snur seg i sengen eller legger seg/setter seg opp. 

Krystallsyke kan enkelt diagnostiseres ved en kombinasjon av en grundig anamnese knyttet til oppstart, symptomer samt annen relevant helsehistorikk, og kan behandles effektivt med ulike manøvre med hensikt å føre kalkkrystallene ut fra buegangene i balanseorganet. Valg av manøver som brukes i behandling kan variere basert på hvilken av de tre buegangene som er påvirket. 

Langvarig svimmelhet

Mange av de spesifikke årsakene til svimmelhet har en god prognose der man gjenvinner funksjon, blir kvitt svimmelhet og balansen normaliseres. Dessverre er dette forløpet ikke likt for alle der noen utvikler langvarige plager. 

Denne typen svimmelhet vil havne under diagnosen PPPS (persisterende, postural, persepsjonell svimmelhet), som typisk utløses etter en akutt svimmelhetssykdom, men som også kan oppstå av stress, angstreaksjoner eller lettere hodetraumer. Ved disse symptomene er opprinnelig årsak til svimmelheten ikke like relevant, men eksempel på tidligere tilstander kan være krystallsyke, vestibularisnevritt, vestibulær migrene, menieres sykdom eller andre tilstander. 

Symptomer er svimmelhet som provoseres av oppreist stilling og bedrer seg i sittende eller liggende. Svimmelheten trigges av egne eller andres bevegelser og ofte fra synsinntrykk, for eksempel å gå på et kjøpesenter med mye folk og bevegelse i omgivelsene. Symptomene er ofte varierende fra dag til dag eller i løpet av en dag. Ofte er svimmelheten mild til moderat og ikke like kraftig som ved karusellignende svimmelhet (vertigo). 

Ved disse symptomene kreves en annerledes tilnærming til symptomene, behandlingen heter vestibulær rehabilitering og omhandler spesifikke hode, øyebevegelser, blikkstabilisering og balansetrening. Det er viktig å kartlegge hvilke funksjoner som er påvirket slik at man øver på de riktige øvelsene, dette vil som regel være øvelser som trigger milde til moderate symptomer. Dette er en god behandling for langvarig svimmelhet, men som krever en god del egeninnsats fra pasienten sin side. 

Er du usikker på om svimmelhetsbehandling er noe for deg?

Fyll ut skjemaet dersom du vil ha en kort telefonsamtale med Wictor for å avklare om svimmelhetsbehandling er noe for deg.

Bruk din helseforsikring, eller kom som privat kunde.

Spørsmål og svar

Svimmelhet er en bevegelsesillusjon der man opplever at du selv eller omgivelsene beveger seg. Det kan formidles på mange forskjellige måter, alt fra følelsen å være i karusell, rotere eller vagere beskrivelser som at det svaier eller det kan ofte formidles som en ustøhet. 

Svimmelhet kan ha mange årsaker, symptomer kan komme fra balanseorganet i det indre øre, nevrologiske, kardiologiske (hjerte-kar) eller psykologiske tilstander for å nevne noen. Ved akutt svimmelhet er det viktig å kartlegge årsaken, dels for å avdekke mer sjeldne alvorlige årsaker, men også for å kunne gi best mulig behandling. 

Diagnosen stilles vanligvis gjennom en grundig medisinsk historie, fysisk undersøkelse inkludert nevrologiske tester og spesifikke tester for det indre øret. Noen ganger henvises pasienter for videre undersøkelser.

 

Behandling avhenger av årsaken til svimmelheten og om symptomene er nyoppståtte eller langvarige. Vanlig behandling ved for eksempel krystallsyke er en reponeringsmanøver som utføres av behandler og hjemmeøvelser. 

 

Noen former for svimmelhet kan forebygges ved å unngå utløsende faktorer som for eksempel stress og ved å generelt opprettholde en sunn livsstil.

 

Svimmelhet i seg selv er vanligvis ikke farlig, men det kan være et symptom på en underliggende tilstand som krever behandling. Det kan også føre til fall og skader.

 

Ja, svimmelhet kan være et symptom på alvorlige tilstander som et hjerneslag, så det er viktig å være oppmerksom på ledsagende symptomer. Ved nyoppståtte/akutte symptomer er det alltid greit å få det undersøkt.

Scroll to Top